מאגרי מים ממלאים תפקיד מרכזי בהבטחת אספקת מים בת קיימא ובטוחה עבור פעילויות אנושיות שונות, כמו לשימוש בחקלאות, תהליכים תעשייתיים ועוד. כדי להבטיח מניעת אובדן מים ולהבטיח את איכות המים, הכרחי וקריטי לערוך סדרה של בדיקות, תוך התמקדות בביצוע סקר מי תהום מקיף. סקר זה הינו כלי חיוני אשר מספק מידע הכרחי על התנאים התת-קרקעיים והמאפיינים ההידרוגולוגיים של האזור, אשר בין השאר, יקבעו וינחו את שאר העובדים לגבי תהליך איטום יעיל. כמו במקרים אחרים, בהם עבודת האיטום הינה קריטית לפעילות המערכת כולה, גם במקרה זה אין להקל ראש בחשיבות האיטום ובאופן ביצועו.
כחלק מהבדיקות המתבצעות באותו סקר מי תהום, ייעשו ניתוחים הידרוכימיים ראשוניים אשר ייתנו תמונה והיבט נוסף לגבי התנאים הקיימים. בדיקת ההרכב הכימי של מי התהום מספקת תובנות לגבי איכותם, כך שאפשר יהיה לזהות מזהמים שונים, פרמטרים כגון pH, מליחות ונוכחות מתכות כבדות. כלל המידע יסייע בקביעת חומרי האיטום שיהיה צורך להשתמש בהם וכן לגבי הטכניקות המתאימות והיעילות ביותר שיתאימו עבור ההרכב הכימי הספציפי של המים במאגר. בדיקות נוספות שייעשו, בהתאם לדרישות האיטום וגם מעבר להן, יעסקו ויכללו גם איסוף מידע וסקרים גיאופיזיים. בדיקות אלו יכולות להיעשות במגוון דרכים וטכניקות, כמו טומוגרפיית התנגדות חשמלית (ERT) וסקרים סיסמיים אשר יסייעו ליכולת השרטוט של המבנים התת-קרקעיים ולזיהוי מסלולי הדליפה הפוטנציאליים. באמצעות בדיקות וסקרים אלו תהיה אפשרות להבין באופן עמוק את המבנה התלת מימדי של תת הקרקע, כך שיתאפשר למהנדסים ולמומחי האיטום לאתר נקודות תורפה שעשויות להזדקק לאמצעי איטום נוספים.
בדיקה נוספת הכרחית לפני איטום מאגר המים תעשה שימוש בשאיבת האקוויפר. אין להפריז בחשיבות בדיקה זו אשר כוללת שאיבת מים מהמאגר ומעקב אחר שינויים במפלס המים ובלחץ הקיים, מכיוון שהיא מספקת מידע קריטי על התכונות ההידראוליות של תת הקרקע, ומסייעת בהערכת ההשפעה הפוטנציאלית של איטום המאגר על מפלס מי התהום ודפוסי הזרימה. ידע זה יכול לסייע במניעת השלכות לא רצויות, כגון שקיעת קרקע או השפעות שליליות על בארות סמוכים. פעמים רבות, יבקשו מומחי האיטום בדיקות נוספות שיסייעו להם בהבנה עמוקה יותר של אופי המאגר ושל תכונות המים הנמצאים בו. פעולת איטום מדויקת ומקצועית יכולה לסייע רבות לשימור מאגר המים למשך שנים רבות, באופן שיהיה יעיל ואפקטיבי לסביבה.
בדיקה נוספת שיש לבצע היא סקר קרקע זהן סקר סביבתי שנועד לאמוד את איכות הקרקע או מי התהום באזור מסוים. ההבדל העיקרי בין שני הסוגים של סקרים הוא שהסקר הקרקע מתמקד בבדיקה של הקרקע עצמה, ואילו הסקר מי תהום מתמקד בבדיקה של מי התהום
לסיכום, סקר מי תהום משמש, בין השאר גם כאסטרטגיה לשם איטום מוצלח ויעיל. על ידי שילוב של בדיקות שונות, כולל מיפוי הידרוגיאולוגי, ניתוחים הידרוכימיים, סקרים גיאופיזיים ובדיקות שאיבת אקוויפר, המהנדסים ומקצועני האיטום יכולים לפתח הבנה מקיפה של התנאים התת-קרקעיים. גישה הוליסטית זו לא רק מזהה בעיות פוטנציאליות אלא גם מאפשרת התאמה ספציפית של שיטות האיטום במקרים השונים כדי להתמודד עם אתגרים ספציפיים הייחודיים לכל מאגר.